El Camí de Puigpunyent ja és ruta de pedra en Sec. El Consell de Mallorca l’ha incorporat al Pla Especial de la Ruta de Pedra en Sec

El Consell de Mallorca ha fet pública l’aprovació definitiva de la modificació del Pla especial de la Ruta de la pedra en sec, incorporant el camí de Palma a Puigpunyent.

Variants, etapes i refugis

Les noves variants incloses incorporen recorreguts en els municipis de Palma, Puigpunyent, Calvià, Esporles, Lloseta, Mancor de la Vall, Santa Maria i Bunyola enllaçant pobles o llocs d’interès, amb la idea, segons el Consell de Mallorca, “de contribuir al desenvolupament local dels municipis afectats”.

Entre les noves variants hi ha: Galilea, la Vileta (sic., fa referència al tram del camí de Puigpunyent conegut com a camí d’Estellencs, variant del camí real que passava per aquesta població de Palma), Son Sanutges, Universitat, Palmanyola, Santa Maria del Camí, Torre des Verger, sa Costera, Mancor de la Vall, Puig de Maria i la variant del Castell d’Alaró.

El Consell de Mallorca recorda en la seva nota que “la Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l’entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana.”

Els camins de la Ruta estan dissenyats amb un grau de dificultat baix i adreçat a totes les edats. D’acord amb el Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015 la Ruta de Pedra en Sec discorria per la serra de Tramuntana amb un traçat principal de 170,74 km distribuït en 8 etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. En tota la ruta té una llargària de 299,56 km.

La ruta passa pels termes municipals d’Andratx, Calvià, Puigpunyent, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Bunyola, Alaró, Mancor de la Vall, Deià, Sóller, Fornalutx, Escorca, Pollença, i ara també Palma.

Amb aquesta modificació, Palma s’incorpora a la Ruta de la pedra en sec amb un traçat de luxe, el camí vell de Puigpunyent, que, si bé només és reconegut pel PERPS amb inici des del cementeri de la Vileta (d’aquí el nom de “Variant de la Vileta”), té dues variants històriques: el camí de Puigpunyent, avui de Son Rapinya, amb traçat cap a la muntanya per l’actual camí a Pinar Parc; i el camí d’Estellencs, avui de La Vileta.

Camí d’Estellencs (La Vileta) i de Puigpunyent (Son Rapinya). Mapa Cardenal Despuig. Any 1785

El comunicat de premsa del Consell de Mallorca indica que la ruta de Palma s’ha marcat a petició del seu ajuntament, però la veritat és que el nou Pla General de Palma no reconeix aquest camí i el tracta, en el seu Catàleg de Béns Patrimonials, com a simple camí de ferradura, oblidant que es tracta d’un camí immemorial i públic, un camí de carro que encara conserva trams de magnífica factura i que necessiten protecció i rehabilitació urgents. Els veïns del Districte de Ponent esperen que, amb l’entrada oficial d’aquest camí en la Ruta de la pedra en Sec del Consell de Mallorca, aquest camí quedi ben protegit i rehabilitat. Recordem que el camí passa per l’interior de la finca de Son Quint, propietat del El Grup Schörghuber, a través de la seva filial Arabella España, que ha estat notícia recentment per haver presentat davant de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears el Projecte de parc solar a la pedrera Son Quint.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *