El Consell de Mallorca vol construir una rotonda enmig del no-res al polígon de Can Valero. Avui analitzam la “rotonda inconfessable”.

En el mes de juny de 2020 el Consell de Mallorca va treure a exposició pública la construcció d’una rotonda en el camí de Palma a Puigpunyent (Ma- 1041), a l’altura del carrer Asival, en el Polígon de Can Valero.

Fa pocs dies s’ha fet pública l’aprovació d’aquesta actuació, sense que s’hagi fet cap modificació al projecte original.

Des de SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT manifestam la nostra opinió que aquesta infraestructura no és necessària i, molt menys, prioritària, perquè consideram que no servirà per a resoldre cap problema substancial de trànsit al polígon de Can Valero. De fet, resulta incomprensible que es construeixi una rotonda a pocs metres de la rotonda del camí dels Reis i que, amb el carrer Poima, concentra tots els problemes de mobilitat del polígon. Derivar més trànsit pesat pel carrer Asival només agreujarà els problemes ja existents en el punt més negre, la rotonda del camí dels Reis.

Regular els encreuaments del camí dels Reis amb Poima i del camí de Jesús amb Tèxtil, descongestionaria l’actual rotonda del camí dels Reis amb Jesús.

El Consell de Mallorca justifica aquesta rotonda per la petició que li han fet les PIMES del polígon i la patronal Federació Balear de Transports, la qual cosa costa de creure.

A SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT consideràvem fa un any i seguim considerant avui, que l’alternativa a la proposta del Consell ha de ser una altra.

Una solució alternativa als problemes de trànsit de Can Valero i Son Valentí

Els problemes de trànsit a Can Valero es concentren en tres punts, essencialment: la sortida del polígon pel carrer Poima cap al camí dels Reis, la ja esmentada rotonda del mateix camí, i la manca de possibilitat de sortida cap a l’autopista des del polígon de Son Valentí pel carrer del Tèxtil.

Si s’executessin dues rotondes -o bé es regulassin semafòricament els encreuaments-, una al camí dels Reis a l’altura del carrer Poima; i una altra, al camí de Jesús, davant del carrer del Tèxtil, es permetria la sortida de trànsit dels polígons cap a l’autovia sense haver de passar per l’actual rotonda del camí dels Reis amb Can Valero (vegeu la imatge anterior).

Una rotonda sospitosa

La rotonda aprovada pel Consell de Mallorca es construirà enmig del no-res, la qual cosa la fa molt sospitosa. Ens expliquem. Un poc més amunt del polígon de Can Valero, en direcció a Puigpunyent, ens trobem amb les pedreres de Son Anglada -també conegudes com d’Establiments-. Facilitar l’accés dels camions de gran tonatge des de les pedreres cap al polígon podria ser el primer motiu pel qual hi ha tanta pressa en construir aquesta rotonda.

La rotonda inconfessable

L’altre motiu, més probable, però tampoc justificable, seria el de començar a dotar d’infraestructures viàries adequades els futurs urbanitzables de la zona: un enorme polígon de 73 Ha, 730.000 m”, format per les parcel·les rústiques de Son Ximelis, Can Fontet i Cas Pastor. El nou PGOU Palma conserva en la seva pràctica totalitat (2/3 parts) la previsió de creixement del PGOU de 1998, només que ara reclassificant els espais com a residencials i turístics (vegeu plànols adjunts).

El cercle vermell és la rotonda que vol construir el Consell de Mallorca. El plànol és la proposta d’ordenació del nou PGOU de Palma per a la zona de Can Valero, Son Ximelis, Son Serra-La Vileta i Son Flor.
El Consell de Mallorca condiciona el nou PGOU de Palma

El Consell de Mallorca fa una cosa que ens sembla imperdonable: condiciona i predisposa el territori per a un planejament urbà, el de Palma, que encara no hem aprovat. Els ciutadans tendrem ocasió de fer al·legacions al nou projecte de planejament de la ciutat i volem fer-les sense estar condicionats per infraestructures que pressuposen que els nous urbanitzables seran una realitat tal com planteja l’esborrany de nou PGOU de Palma.

Des de SON QUINT-PARC NATURAL DE PONENT instam al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma que reconsiderin aquesta actuació. Que s’asseguin i parlin i que, com a mínim, deixin l’execució d’aquesta rotonda per a un moment posterior a l’aprovació del nou PGOU de Palma que serà el que definirà què volem els ciutadans per a aquest immens espai lliure de Ponent.

  • Joan J. Prats és el president de l’ASSOCIACIÓ SON QUINT, entitat veïnal que defensa els interessos dels pobles i barris de la zona d’influència de la Serra de na Burguesa, el PARC NATURAL DE PONENT.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *