PFP ha visitat els veïns del nucli primitiu de Son Roca per conèixer d’aprop el barri i les seves problemàtiques.

PFP ha visitat la barriada de Son Roca, acompanyant els responsables de Son Quint-Parc natural de Ponent, a invitació d’un grup de veïns de la barriada.

Son Roca és un assentament, un “establit” de finals del segle XVIII, com tants d’altres en aquella zona, com Son Serra-La Vileta o Son Rapinya, conformat originàriament per famílies humils provinents de diferents poblacions de Mallorca.

En el cas concret de Son Roca, s’hi establiren famílies procedents, sobretot, de Puigpunyent i Establiments.

Plànol topogràfic estadístic de Palma. Antonio Togores, 1850. Mostra el nucli primitiu de Son Roca

El que originàriament va ser un establit de famílies humils que treballaven a les possessions dels voltants, Son Puig, Son Ximelis i, especialment, Son Anglada, a poc a poc va anar evolucionant cap a una urbanització de famílies més benestants. Així, a mitjans de segle XIX, s’hi començaren a instal·lar famílies d’estiuejants procedents de la naixent burgesia palmesana.

La fisonomia del barri canvia completament a partir de la postguerra amb l’adveniment de la indústria turística i l’arribada d’onades de famílies immigrants, que passaren a viure en el barri en habitatges plurifamiliars a partir dels anys 60 del segle passat.

Aquests dies hem visitat els antics carrers de l’assentament primitiu i hem compartit una estona les inquietuds i les demandes i les diverses problemàtiques que ens han fet arribar els veïns de Son Roca -i Son Roqueta-.

Com en altres nuclis històrics de barriades perifèriques, els problemes es repeteixen: recuperació de la fisonomia del barri antic, problemes urbanístics, mediambientals i paisatgístics, de mal funcionament dels serveis públics o de convivència conformen el conjunt de problemàtiques que se’ns han ofert per part d’aquest grup de veïns.

Son Quint-Parc natural de Ponent, s’ha posat al servei de les demandes veïnals i, en els mesos vinents, analitzarà amb ells quina ha estat la feina feta fins ara i de quina forma l’entitat ciutadana pot contribuir a col·laborar en la recerca de la millora de la qualitat de vida dels veïns de Son Roca i Son Roqueta.

Des de PFP estarem atents i ho anirem contant.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *