VIA: Ara Balears
Incendi en el camp de pràctiques de combat de Son Suredeta
El Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil ha finalitzat “sense una conclusió definitiva” la investigació que volia esbrinar com es va produir l’incendi forestal que dia 29 de juny va cremar 4,76 hectàrees de pinar entre la urbanització de Son Vida, a Palma, a un poblat que té l’Exèrcit per fer maniobres militars. Fonts del cos policial admeten que “no s’ha pogut determinar” l’origen del foc i assenyalen que això passa sovint.
Una persona que prefereix que no se’n publiqui el nom ha facilitat a l’ARA Balears unes imatges i un vídeo –que podeu veure a sota– de la zona militar calcinada en què surten diversos objectes cremats que semblen pots de fum. El Seprona ha confirmat a aquest diari que, efectivament, són pots utilitzats a les maniobres militars, però ha descartat que tinguin res a veure amb l’incendi perquè “feia temps que eren allà” i s’havien utilitzat abans del succés. Els agents “hi varen trobar pots de fum”, però “tot indica” que no varen iniciar el foc, han reiterat les mateixes fonts policials consultades.
L’incendi es va iniciar en el camp de pràctiques de combat en zona urbana (Czurb) de Son Suredeta, construït el 2020 sense cap estudi d’impacte ambiental i aferrat a Son Vida. Aquest camp de tir simula un poblat d’Afganistan. Des de l’Associació Son Quint-Parc natural de Ponent es va denunciar aquesta situació i s’exigeix que Son Suredeta, zona ANEI de la Serra de Tramuntana, deixi de ser militar i formi part del #parcnaturaldeponent, igual que un dia Cabrera també va deixar de ser un camp de tir i es va convertir en Parc Nacional.
Aquest camp de pràctiques de combat no disposa de cap estudi d’impacte mediambiental i la seva proximitat a la urbanització de Son Vida fa que les maniobres militars en aquest indret posin en perill de forma permanent a la població que habita devora d’ell.