Per segon any consecutiu, Son Quint participa de la Jane’s Walk Palma 2024. Pels que no sàpiguen ben bé que és això de la Jane’s Walk, comentar que Jane Butzner Jacobs (1916-2006) va ser una activista i divulgadora científica teòrica de l’urbanisme i activista politicosocial, nascuda als Estats Units. La seva obra més influent va ser The Death and Life of Great American Cities, publicada al 1961, on critica durament les pràctiques de renovació urbana dels anys cinquanta, aportant idees innovadores i encara vigents sobre com funcionen les ciutats, com evolucionen i com fracassen. L’autora defensava els usos mixtes, l’espai públic i la diversitat dins les ciutats, en contraposició a l’onada de modernisme i planificació que apostava per la ciutat racional i zonificada caracteritzada per grans polígons d’habitatges, zones comercials i zones de treball connectades per grans vies de comunicació basades en l’automòbil.

Els recorreguts i passejos de Jane Jacobs van sorgir a partir de la seva mort, quan es va formar a Toronto l’associació Jane’s Walk per cuidar i divulgar el seu llegat i les seves idees. Des de l’any 2007, per tant, se celebren aquests passejos en diferents barris de diverses ciutats del món durant el primer cap de setmana del mes de maig.

L’any 2023 Son Quint va participar per primera vegada en la Jane’s Walk donant a conèixer la Son Vida desconeguda, aquella que encara conserva el caràcter preturístic i s’allunya de la imatge del luxe i de l’exclussivitat de la zona, oferint un paisatge i uns espais públics per passejar, que la ciutadania ha de poder conèixer i que s’han de fomentar. Aquí teniu aquesta primera ruta:

Caminada per Son Vida. Son Quint i Jane’s Walk Palma 2023. Seguiu-la amb Wikiloc
Font de Son Vida. Font de mina de la que brolla aigua tot l’any

L’any 2024, Son Quint torna a participar en la Jane’s Walk i aquesta vegada ho fa reivindicant precisament una ciutat que no aposti per la “zonificada en grans polígons d’habitatges, zones comercials i zones de treball connectades per grans vies de comunicació basades en l’automòbil”. Exactament això és el que ha fet el Nou Planejament Urbanístic de Palma (NPU) aprovat l’any 2023 i patrocinat per governs autodenominats “progressistes i ecosobiranistes“.

En aquesta segona participació en les passejades de la Jane’s Walk Palma, Son Quint mostrarà la “Falca no tan verda de Ponent“, una continuació de l’actual Falca Verda de la Riera en forma de “Corredor i connector verds de Ponent“: d’una banda, la continuitat de la Falca cap al Secar de la Real i Establiments, seguint el curs de La Riera. I, de l’altra, el passeig que s’ha planificat per l’interior del “Nou Eixample de Ponent” (sic.), una macrourbanització de més de 78 Ha i més de 3.000 pisos, amb grans espais comercials i una enorme estació d’autobusos, que se situará davant del camp de futbol de Son Moix Negre i que avançarà arrasant tot l’espai rural situat entre el Camí dels Reis i les pedreres de Son Anglada, a Son Roca-Son Ximelis (un urbanitzable de la mida de totes les edificacions de l’aeroport de Son Santjoan.

Podeu seguir el traçat d’aquesta caminada prement sobre la següent imatge:

Caminada per la Falca no tan Verda de Ponent. Son Quint i Jane’s Walk Palma 2024. Seguiu-la amb Wikiloc
Possessió de Son Flor a l’inici de les obres de construcció d’un hort urbà, rebent el suport de diverses entitats el dia després de la denúncia de Son Quint. Només es va aconseguir eliminar la paret de totxos que tapava la possessió

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *