L’Associació de veïns de Son Rapinya ha informat a la seva web que el Govern de les Illes Balears ha rebutjat el projecte de rehabilitació de les pedreres de Son Anglada-Establiments, presentat per la propietat d’aquestes antigues explotacions mineres.

https://www.sonrapinya.org/es/batalla-ganada-el-govern-balear-no-autoriza-los-proyectos-de-restauracion-de-las-canteras-de-sa-garrigueta-rassa-y-can-rossello/

Aquesta decisió del govern és presentada per l’AV com un “gran èxit de la participació ciutadana i del treball en xarxa de diverses entitats”:

(…) esta resolución sitúa la tramitación en un marco lógico, coherente con la normativa actual y adecuada a los intereses de la mayoría social, que abre las opciones para poder transformar este terreno degradado en un espacio público que esté integrado en un parque natural en torno al Oeste i Norte de la Ciudad, anunciado por el Ajuntament de Palma como uno de los proyectos prioritarios.

Aprovechamos la ocasión para poner en valor el trabajo de todas las organizaciones, colectivos y personas que han participado en este proceso, poniendo trabajo y recursos y dando soporte a la Plataforma para parar unos proyectos inviables, peligrosos y lesivos para el medio y para la ciudadanía. También para valorar y agradecer las proposiciones aprobadas por unanimidad en el Ajuntament de Palma, Puigpunyent y Consell Insular.

Aquesta plataforma va organitzar tres manifestacions en dos anys per protestar pel projecte de rehabilitació de les pedreres de Son Anglada-Establiments, perquè “eren un problema per a la qualitat de vida de les persones dels barris de Son Roca, Son Rapinya, Son Serra, La Vileta…”

Aquesta comèdia es va organitzar sapiguent, si un es prenia la molèstia d’informar-se, que tots els informes tècnics i polítics eren negatius i que mai s’autoritzaria el projecte tal i com va ser formulat per la propietat, cosa que ara s’ha confirmat definitivament. De fet, era habitual veure dirigents del Pacte de govern anterior manifestant-se conjuntament amb aquesta plataforma. Què podia anar malament?

S’ha de deixar escrit que aquests que ara venen com “un gran èxit de la societat civil organitzada i del treball en xarxa de les entitats de barri”, la negativa administrativa del projecte de rehabilitació de les pedreres (què, tanmateix, s’hauran de rehabilitar amb un nou projecte, perquè així ho obliga la llei) han guardat un vergonyós silenci, sepulcral, durant aquests mateixos anys, pel projecte de construir gairebé 4.000 pisos en 78 Ha. (780.000 m²) just davant de les pedreres de Son Anglada-Establiments: el “Nou Eixample de Ponent”. Aquest, i no altre, és el veritable perill per a la qualitat de vida dels ciutadans dels barris de Ponent.

Si no és estupidesa ciutadana, és partidisme cínic. En qualsevol cas, és manipulació ciutadana.

La plataforma contra la rehabilitació de les pedreres de Son Anglada-Establiments ha estat una comèdia, un inmens decorat de cartró-pedra, una cortina de fum, en definitiva, destinada a desviar l’atenció ciutadana del veritable problema per a les zones de Ponent i Nord de Palma: l’aprovació d’un nou Pla Urbanístic i d’un nou Pla de Mobilitat a Palma (i d’un Pla Territorial de Mallorca) que condemnen les zones de Ponent i Nord de la nostra ciutat a patir el creixement inmobiliari i especulatiu més desmesurat de Palma i de Mallorca del darrer mig segle; i a la seva esfereidora conseqüència: justificar “la necessitat” d’haver de construir el Segon Cinturó de Palma, preveient el seu traçat per als districtes Nord i Ponent i pel pla de Sa Riera cap a Puigpunyent i Calvià vorejant per darrera la Serra de na Burguesa. Vegeu el plànol, el terrible plànol que oferim a continuació, on encerclam cap on volen dur el Segon Cinturó de Palma.

Plànol del Segon Cinturó extret del PMUS, pla de mobilitat urbana de Palma, i PGOU, pla urbanístic, vigent s a Palma a partir de 2023.

Des de Palma Fora Portes i amb aquest article editorial, denunciam la manipulació ciutadana que ha suposat aquesta campanya de la Plataforma en defensa de Sa Garrigueta i Can Rosselló. Una operació de manipulació ciutadana orquestrada des de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma (de la que l’AV de Son Rapinya en forma part significada) en col·laboració amb els govern del pacte que varen dirigir la ciutat i l’illa de 2015 fins al 2023, i que són els responsables d’aquestes normatives (plans urbanístic i de mobilitat de Palma i d’Ordenació Territorial de l’illa) que condemnen els nostres barris a la degradació, a l’especulació i a la pèrdua de territori, la seva identitat i la seva qualitat de vida.

Ja fa estona que publicàrem en aquest digital un acudit sobre aquesta gran operació de distracció ciutadana al voltant d’uns plans urbanístics i de carreteres depredadors del territori i empobridors de la ciutadania dels nostres barris. Vàrem parafrasejar una infografia molt coneguda referida a la unitat de la llengua catalana, reconvertint-la en la Infografia de la manipulació ciutadana. Llegiu-la seguint l’ordre dels números.

Davant d’aquesta imatge, pensam que ja no fan falta gaires més paraules.

Quedi constància de la nostra denúncia per a coneixement de les actuals i de les futures generacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *